Miután úgy döntöttek, hogy templomunkban szeretnének házasságot kötni, ezen az oldalon segítünk eligazodni a plébániai ügyintézésben. A zökkenőmentes ügyintézést segítjük a magyarázatokkal és a jelentkezést szeretnénk az online űrlapokkal megkönnyíteni. Amennyiben rendezvényszervezőt kértek meg az esküvő lebonyolításával, akkor sem tudjuk elkerülni a személyes találkozást.

FONTOS! KÉRJÜK FELTÉTLEN OLVASSA ÁT!

 • 2020-ról a tervezett esküvők nagy részét 2021-re helyezték át, így a szabad időpontok nagyon korlátozottak.
 • CSÜTÖRTÖKÖN, PÉNTEKEN és VASÁRNAP már nem tudunk vállalni esketést, szombaton általában a délutáni időpontok már foglaltak.
 • Következő online jegyesoktatás: 2021. május 31. hétfő, 19:30. A jegyesoktatásra Google Meet-en keresztül lehet majd csatlakozni. A csatlakozás emailben lesz kiküldve.
 • A vendéglősöknél átfoglalt időpont NEM jelent automatikus átfoglalást nálunk!
 • 2022-re jelentkezéseket 2021. december 1-től fogadunk be és csak szombaton tudjuk biztosítani az időpontot!
 • Ide kattintva tudja a jelentkezési lapot kitölteni és elküldeni!

HÁZASSÁGKÖTÉS HELYE

 1. Egyházi házasságkötés a lakhely szerinti plébánia templom illetékes!
 2. Ha távolság vagy szervezés miatt más helyet választanak is a lakhely szerinti plébánostól kell engedély kérni!

TEMPLOMUNKBAN LEHETSÉGES IDŐPONTOK

 • templomunkban szombaton van lehetőség szertartások végzésére 10:00-17:00-ig óránkénti beosztással vagyunk.
 • nincs lehetőség nagyhéten, és december 15-e utáni időszakban

SEGÍTSÉG A JELENTKEZÉSHEZ

 1. A katolikus házasságkötéshez legalább az egyik félnek katolikusnak kell lenni.
 2. Szükséges iratok:
  1. a pár keresztelési helyéről kikért friss keresztlevél, melyet egyházi házasságkötéshez kell kérni és minden olyan adatot tartalmaz, ami a jegyes vizsgálathoz szükséges. A keresztlevél nem a kereszteléskor kapott emléklap!
  2. A pár lakóhely szerinti plébániájáról házasságkötéshez szükséges engedélyt kell kérni, melyet hivatalos formanyomtatványban adnak ki.
 3. Amennyiben biztos, hogy templomunkban (Monor vagy Vasad) szeretnének házasságot kötni és meg vannak a szükséges iratok, vegyék fel velünk a kapcsolatot a lent megadott elérhetőségek egyikén.
 4. Templomunkban az esketések mindig egész órakor kezdődnek. Egy esküvőre egy órát biztosítunk. Tapasztalatunk szerint ez elég idő. Az esketés történhet az egyház szándéka szerint mise keretében (kb. 60 perc), vagy szertartás keretében (kb. 30 perc).
 5. Jegyes vizsgálat személyesen a plébánián történik egy beszélgetés keretében, előre egyeztetett időpontban. Az önök által megadott telefonszámon a plébánia irodája keresi önöket időpont egyeztetésre.
  1. Miért kell a jegyes vizsgálat? Mielőtt házasságkötésre kerül sor, be kell bizonyosodnia annak, hogy az érvényes és megengedett házasságkötésnek semmi akadálya nincs.
  2. Mit beszélünk át? Van-e a felek között házassági akadály vagy olyan körülmény, ami miatt nem lehet érvényesen katolikus házasságot kötni és egyeztetjük az önök által megadott adatok hitelességét.
 6. Az egyház előírja, hogy a katolikus házasságra készülőknek jegyesoktatáson kell részt venni. Ez szolgálja, hogy értsék és tudják, mi a szentségi házasság értelme és lelkileg is készüljenek a szervezés során. Jegyesoktatást minden esetben biztosítja a plébánia! Amennyiben nem Monoron és környékén laknak, máshol is van lehetőség ennek elvégzésére. Budapest területén több plébánia szervez csoportos felkészítést, de lelkiségi mozgalmak is biztosítanak ún. jegyes hétvégéket. Ebben az esetben kérjenek hivatalos igazolást ennek megtörténtéről, ahol felkészültek.
 7. Egy végleges egyeztetés a szertartás előtti két hétben fontos, hisz változhattak a lehetőségek és elképzelések.
 8. Katolikusoknak a házasságkötés előtt a szentgyónás fontos és kiemelt készületi alkalom. Kérjük, erre találjanak lehetőséget lakóhelyük szerint. Amennyiben monoriak, a templomban kifüggesztett gyóntatási rendről tájékozódhatnak a lehetőségekről!
 9. Csak azt tudjuk vállalni, amit az ügyintézés során írásban is egyeztettünk e-mailen keresztül a plébánia hivatalos e-mail címén: iroda@monorplebania.hu
 10. Ezután már csak az esküvői szertartás következik!

Ez a tájékoztató nem tud minden felmerülő kérdésre választ adni, hisz vannak egyedi esetek. Ha valamiben bizonytalan, kérem írjon személyesen a plébános atyának!

ÜGYINTÉZÉS – ELÉRHETŐSÉG

 • HIVATALI IDŐPONT: hétfő, kedd, szerda, 08:00-12:00. pénteken 08:00-17:00
 • ÜGYINTÉZŐ: Fazekas Jánosné, Krisztina
 • STABILSZÁM: 06 29 412 223 – csak a fenti időpontokban
 • POSTAI CÍM: Monori Nagyboldogasszony Egyházközség, 2200 MONOR, Kossuth Lajos utca 83. (ez a templom címe is, mely a meghívón megadható!)
 • E-MAIL: iroda@monorplebania.hu

PLÉBÁNOS

 • Urr Zsolt
 • plebanos@monorplebania.hu
 • skype: urripoly – üzenet és hang is
 • személyes találkozásra csak a fenti hivatali időpontokban tudunk lehetőséget biztosítani

Ide kattintva tudja a jelentkezési lapot kitölteni és elküldeni!