A Csillag címmel Monostory Viktória munkáiból ikonkiállítás nyílt 2019. november 24-én Monoron, a Római Katolikus Plébánia Kerengőjében.

A kiállítás 2019. december 28-ig látogatható hétköznaponként plébániai hivatali időben és a szentmisék után.
(hétfő, szerda, csütörtök 07:00, kedd, péntek, szombat: 18:00,
vasárnap: 09:30)

Sátoraljaújhelyen, Zemplén fővárosában születtem.

A szakrális művészet első gyöngyszemeivel itt találkoztam. A római katolikus templom ólomüveg-ablakait nézegethettem, a „cerkó” ikonosztázát (ami a görög katolikus egyházmegye legszebb képállványa) csodálhattam gyerekkoromban. Ezek meghatározó élmények voltak számomra.

Tanulmányaimat Nyíregyházán biológia- kémia, majd olasz és rajz szakon folytattam, valamint teológiát hallgattam, legutóbbi diplomámat a Pécsi Művészeti Karon szereztem.

1991 óta élek Hajdúdorogon, azóta tanítok a Görög Katolikus Gimnáziumban.

Férjemet is itt ismertem meg, akinek támogatásával és tevékeny részvételével tudok nagyobb munkákat is létrehozni.

Az ikon iránti érdeklődésem itt teljesedett ki. 1993-ban ikonfestő kört alakítottunk. Különböző ikonfestő lelkigyakorlatokon bővítettem technikai tudásomat jeles ikonfestők segítségével (dr. Sallai Géza, Makláry Zsolt, Matteus Srodon) és mélyedtem el az ikonok világában.

Vonzanak a különböző technikák, így a tűzzománc, a színes üvegek varázsa (ólomüveg, üvegfúzió, üvegrogyasztás), mozaikrakás, rézkarc, kerámia. Ezeken keresztül próbálom a „szentet” megjeleníteni.

A Hajdúdorogi Művésztelep alapító tagja vagyok és 2005-ől szervezője. A művésztelep elsősorban a tűzzománc technikák alkotóit gyűjti össze alkotásra.

Számos egyéni és közösségi kiállításon vettem részt, többek között Sátoraljaújhelyen a Lavotta- Ház Galériában, Nyíregyházán a Teológiai Főiskola Galériájában, a hajdúböszörményi Művelődési Központban, Varsóban, a domonkos testvérek által rendezett nemzetközi ikonkonferencia kiállításán, A harcos szentek kiállításán Budapesten, az Ohridi Szent Naum magyarországi kultusza című kiállításon Budapesten, Rómában a görg katolikus egyház „Liturdia és művészet” című kiállításán, legutóbbi kiállítás az Ars Sacra Debrecenienzis, amin Debrecen város díját kaptam meg és ez a kiállítás meghívást kapott Budapestre a Várkert Bazár kiállítótermébe is.…

Ikonjaim elsősorban templomokban és egyházi közösségi házakban, iskolákban találhatók meg, így a mátészalkai Közösségi Házban, a miskolc-tapolcai Főiskolai Kollégiumban, a téglási, a debreceni, a kokadi, a fábiánházi görög katolikus templomokban. Ólomüveg-ablakokat készítettünk Téglás, Nyíracsád, Nagyecsed görög katolikus templomaiba, Miskolc-Avas jezsuita illetve görög katolikus kápolnájába, a miskolci  kármelita templomba. Üvegfúzió technikájával készültek a balkányi, a komlóskai, az ópályi görög katolikus templomok ablakai. A legutóbbi nagy munkánk a Nyíregyházán, a Jósavárosi Görög Katolikus Templom kertjében állított velencei üvegmozaik kereszt, melyet Balázs Miklós Ernő DLA mozaikművésszel közösen építettük be.

Most a vásárosnaményi Szent Demeter görögkatolikus templom ikonosztázionján dolgozom, ami 53 ikonból tevődik össze.

Monostory Viktória