A pályázat sikeres elnyerését követően (15.000.000Ft, 100% intenzitású, vissza nem terítendő támogatás) megkezdőtek 2021-ben a tervezési munkálatok. A tervező faldiagnosztikai vizsgálatokat látott szükségesnek a tervek műszaki alátámasztására, valamint az örökségvédelmi törvény értelmében szükséges dokumentumokbiztosítása érdekében.

Az épület falai a mérések alapján két esetben a kissé, zömében a közepesnél egy esetben még az erősen sószennyezett kategóriánál is nagyobb érték adódott. A falak belső mintái jól jellemezték, hogy a falak a 3 évvel ezelőtti felújítás során bár kissé száradtak, de a vastagabb faltestek főleg a sók és nedvesség miatt a templomokra jellemző légállapotokból adódóan nehezen száradnak.

A tervezés megállapította, hogy a külső falon a vakolatot 3,5m magasságig el kell távolítani, majd sónak kellően ellenálló vakolatot kell felhordani. Ezen felül az összes károsodott vakolatot el kellett távolítani, valamint a lábazatnál 30cm magasságban vízzáró réteget kell kialakítani.

A feltárások során kiderült, hogy a templom eredeti kőlábazata is részben fellelhető, de ennek nagy része nem menthető meg, valamint bizonyos része kitéglázásra került.

A pályázat keretéből a felújítás ezen részét nem tudtuk volna már fedezni, így egyedi támogatási kérelmen keresztül további 5.000.000 forint vissza nem terítendő támogatásban részesültünk Magyarország Kormányától. Az eredeti kőlábazat néhány eleme továbbra is fellelhető a templom oldalán, további részére új lábazati elemek kerültek.

A tervdokumentáció, valamint a szükséges engedélyek beszerzését követően megkezdődtek a munkálatok, melyek az ütemterv szerint haladtak és 2022. augusztusában el is készültek. 2023. januárjára az utómunkálatok is befejeződtek. 

A felújítás Magyarország Kormányának 15.000.000Ft, valamint 5.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásából valósult meg!

Tervezők, szakértők:
Építész, felelős tervező: Varga István Bauplan Kkt.
építész tervező, statikus tervező

Építész építéstörténeti dokumentáció: Guthy Marian 
okleveles építészmérnök okleveles épületrekonstrukciós

Diagnosztika, szigetelés: Kürtös Zoltán okl. építészmérnök 
műemléki épületdiagnosztika szakértő

Műszaki ellenőr:
Czibula Zoltán

Műemléki felügyelő:
PMKH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztály
Szatmári Klára Angéla

Kivitelezők:
Péter József egyéni vállalkozó
Hungránit Bt.